Десерти · Питки

Козуначени кифлички

Козуначени кифлички от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
Днес приготвих тези меки и вкусни козуначени кифлички, като използвах тестото с едно яйце и минимум усилия. 😋🥐😍👩‍🍳Получиха се чудесни и всички, които ги опитаха останаха очаровани. Някои направих с пълнеж от лешников крем, а другите с локум. Момчетата предпочетоха първите, а на мен локумените ми харесаха повече. ☺️🍫🥐👌
Пожелавам ви прекрасна вечер и добро настроение!🥰🌸
1 ч.ч. = 250 мл.
За 15 кифлички са нужни:

🥐Около 470 г брашно (3 ч.ч. + 5 с.л.; от българска пшеница https://shop.znt.bg/bg-product-details-190.html?utm_source=menub&utm_medium=4&utm_campaign=190 )
🥐250 мл. прясно мляко
🥐7 г суха мая 1 пак. (на „JA“ или д-р Йоткер)
🥐100 г захар (½ ч.ч.)
🥐1 яйце (М размер)
🥐50 г масло
🥐1 пак. ванилова захар
🥐Настърганата кора на ½ лимон с нетретирана кора (био)
🥐Лешников крем, локум или течен шоколад
🥐Филирани бадеми
🥐1/2 яйце за намазване
Млякото загрях до степен да се затопли, а не да е горещо и сложих маята, 1 ч.л. от предвидената захар и 1 ч.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло за около 10-15 минути или докато се разтвори и шупна. Маслото разтопих в метално канче и оставих леко да се охлади. Брашното пресях. В купа сложих яйцето, захарта, ваниловата захар и лимоновата кора и ги разбърках с кухненска бъркалка за минута. Добавих добре шупналата мая и топлото масло. Разбърках и постепенно добавих брашното, като замесих меко тесто в самата купа. Всяко брашно поема по различен начин течните съставки и затова, ако тестото е много лепкаво, добавете по още малко брашно, докато получите нелепнещо, но много меко тесто. Прехвърлих го върху плота и доомесих за 2-3 минути. Тук е особено важният момент да не се изкушите да добавяте повече от нужното количество брашно. Тестото трябва да бъде много меко!
Купата намазах леко с олио и сложих тестото, като го обърнах веднъж, за да се намазни и от другата страна. Покрих я с фолио за свежо съхранение и с кърпа и оставих тестото да втаса и утрои обема си, което отне 1 час и 20 мин.
Готовото тесто разточих до диаметър 43 см. и с остър нож разрязах на 15 триъгълника. Повечето от тях намазах с лешниковия крем, а на другите сложих парченца локум.

Завих ги от широката страна към тясната, като леко разширявах в началото, за да се получи по-добра формата на кифличките. И да не се получат перфектни, след печенето ще се оправят. Подредих ги в тавата на фурната и оставих за 20-ина минути да си починат. През това време загрях фурната на 170 градуса. Този път разбърках половин яйце, без да разделям жълтъка от белтъка. Намазах кифличките и ги поръсих с филирани бадеми, които предварително бях намокрила, за да не прегорят. Сложих ги в загрятата фурна и пекох около 30 минути, като на 15-тата добиха апетитен загар и ги покрих с парче алуминиево фолио, за да се допекат добре отвътре.

Да ви е сладко!😋
📌Кифличките с локум се получиха по-сладки и може би за това ми харесаха повече. Лешниковият крем беше с високо качество, но явно не толкова сладък, както би бил обикновения течен шоколад. Така че, ако използвате течен шоколад, може би ще постигнете нужната сладост.

📌Тук може да си припомните рецептата и начина за оформяне на козунака с 1 яйце и минимум усилия https://inthebeniskitchen.com/2024/04/11/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%83%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%8f%d0%b9%d1%86%d0%b5-%d0%b8-%d0%bc/

🥰📔Радвам се да Ви представя първата си електронна книга, която може да купите като кликнете върху самата книга или от тук https://payhip.com/b/nMskN . Може да я купите с Револют и с банков превод или с Изипей, като посочите IBAN BG94STSA93001523520944 , името ми Албена Ангелова Тодорова и внесете сумата от 9.80 лв. Ако изберете този начин, ми пишете на съобщение тук или във Фейсбук, за да ми дадете имейл, на който да Ви я изпратя, когато получа плащането. Благодаря Ви!❤️

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.
Снимките в блога са обект на авторско право! Ако приготвите и споделите някоя от рецептите ми, моля да посочите активен линк към публикацията в блога ми. Благодаря Ви!🥰

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.