Основни · Постни ястия · вегетариански

Кюфтета с коприва

Вкусни кюфтета с коприва от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели!🤗
Днес приготвих много вкусни кюфтета с коприва, които се харесаха на всички у дома.😋🌿☺️ 💯Правят се много лесно и определено влизат в списъка на любимите ни ястия. 👩‍🍳👌Копривата купих, но нямам търпение да си набера сама и отново да ги направя.☺️🌿🌞🧺
Пожелавам ви спокойна и уютна вечер!🥰
Нужни са:
🌿200 грама коприва (връхчета)
🌿150 г моркови (2 средно големи)
🌿500 г картофи (3 средно големи)
🌿2 скилидки чесън
🌿1 глава лук (средно голяма)
🌿3 яйца (М размер)
🌿6 с.л. галета (70 г)
🌿Сол (фино смляна морска)
🌿1 ч.л. сушен джоджен
🌿Млян пипер меланж
🌿Брашно за овалване
🌿Олио и масло
Копривата почистих и накиснах в студена вода за 30 минути. След това я отцедих.
Обелените и нарязани на едро картофи и обелените и нарязани на едро моркови сварих в подсолена вода, до пълното им омекване. Когато бяха сварени, при тях добавих копривата и варих 2 минути или до омекването й. Копривата преместих в ситен гевгир, за да се отцеди добре. Картофите и морковите сложих в дълбока купа и ги намачках с помощта на уреда с дупки за целта. Не трябва да се използва пасатор!
В тиган загрях 1 с.л. масло и няколко капки олио и запържих нарязания на дребно лук, като го посолих. Когато омекна и доби златист загар, добавих пресованите скилидки чесън и готвих за 10-ина секунди, само колкото да си пуснат аромата. Добавих ги в купата при другите зеленчуци и разбърках. Копривата нарязах на дребно и също прибавих в купата. Посолих още малко сместа, защото имаше нужда и поръсих с джоджена и мления пипер меланж. Прибавих едното цяло яйце и жълтъците на другите две, като двата им белтъка отделих за потапяне на кюфтетата преди пърженето. Прибавих и галетата, след което разбърках финално.
Върху парче алуминиево фолио сложих около 1/3-та чаша брашно. С лъжица взимах от сместа и с набрашнени ръце и овални движения оформих кюфтета, които овалях в брашно и ги подредих в подходящ съд. Сместа е лесна за работа, но и мека, поради което трябва да се действа бързо и без да се натискат твърде много кюфтетата, а с прехвърляне от едната длан в другата.

Белтъците разбърках с вилица, а в тигана, в който ще го първа сложих олио, което да покрие плътно дъното му. Загрях го на 4 от 6 степени на моята печка. Внимателно взимах кюфтетата, бързо ги потапях в белтъците и ги разполагах в тигана, на малко разстояние едно от друго. След като добиха апетитен загар отдолу, ги обръщах внимателно, за да се изпържат и отгоре. Още три пъти ги обърнах по време на готвенето, за да са напълно сготвени, след което ги прехвърлих в чиния, покрита с домакинска хартия, която да поеме евентуалната излишна мазнина. По този начин изпържих всички 12 кюфтета.
Оставих ги да изстинат за 20-ина или повече минути и едва тогава ги сервирах допълнени с млечен сос. Него приготвих като смесих 250 г гъсто кисело мляко, сол на вкус, пресована скилидка чесън, ситно нарязан копър и зехтин.
Добър апетит!😋
📌Тези кюфтета с коприва са по-вкусни охладени, поради което са особено подходящи за хапване извън дома-на работа, училище или на излет.

🥰📔Радвам се да Ви представя първата си електронна книга, която може да купите като кликнете върху самата книга или от тук https://payhip.com/b/nMskN . Може да я купите с Револют и с банков превод или с Изипей, като посочите IBAN BG94STSA93001523520944 , името ми Албена Ангелова Тодорова и внесете сумата от 9.80 лв. Ако изберете този начин, ми пишете на съобщение тук или във Фейсбук, за да ми дадете имейл, на който да Ви я изпратя, когато получа плащането. Благодаря Ви!❤️

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.
Снимките в блога са обект на авторско право! Ако приготвите и споделите някоя от рецептите ми, моля да посочите активен линк към публикацията в блога ми. Благодаря Ви!🥰

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.