Месни ястия · Основни

Пилешко със спанак

Пилешко със спанак от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
Пилешко със спанак ни се хапваше от известно време и днес това бе нашата вечеря. 🌿🍗🥘🍴😋Всички вкъщи много го обичаме и все не ни стига.🤩👌 По-хубава снимка не можах да му направя, защото така или иначе спанакът не е особено фотогеничен, но пък вкусът му е чудесен. 🌿😉
Уютна вечер ви пожелавам!🥰🥂
За 2 големи или 3 по-малки порции са нужни:
🌿600 гр. пилешко месо /ползвах 2 бр. пържоли от бутчета без кожа/
🌿1 връзка пресен лук /5 стръка/
🌿1 ч.л. червен пипер
🌿1 с.л. доматено пюре
🌿500 гр. свеж спанак
🌿Сол /фино смляна морска/
🌿Олио и масло
🌿Млян бял пипер/или черен
🌿1 ч.л. брашно
Пилешкото измих, подсуших и нарязах на едри парчета, но може и само на половинки да ги нарежете. В широка тенджера загрях 4 с.л. олио и разположих месото, като го осолих и поръсих с мления пипер. Степента на котлона бе 5 от 6 на моята печка. Когато се запържиха от едната страна ги обърнах, посолих и поръсих с белия пипер и готвих, докато и другата страна добиха апетитен загар. Когато това се случи, прибавих нарязания на дребно пресен лук. Добавих лъжица масло и готвих, докато лука започна да омеква. След това, добавих доматеното пюре, червения пипер, разбърках и полях с гореща вода, която почти да покрива месото. Леко притворих с капака и готвих до пълното омекване на пилешкото, като от време на време доливах още малко гореща вода. Целта е да има сос, в който да омекне спанакът. При мен месото бе готово след 1 час. Прибавих измития, отцеден и нарязан на едро спанак, като винаги ползвам и дръжките му. Леко го посолих и когато започна да намалява обема си, сложих леко открехнат капак и готвих до готовност на спанака, или около 10 минути. Пробвайте го, за да прецените. В 100 мл. студена вода разтворих пълната лъжичка брашно и добавих в тенджерата, след което разбърках. Така съвсем леко сгъстих соса. Готвих още 2-3 минути, след което отстраних ястието от котлона.
Сервирах го топло с кисело мляко по желание.
Добър апетит!😋
📌Следете в края на готвенето колко сос има в тенджерата. Ако почти няма такъв, може и да не добавяте брашното, защото няма да има какво да сгъстява.
📌Колкото повече спанак добавите, толкова по-богато ще е ястието. Но при средна цена към момента от 3.60 лв. за 500 гр. някак се ограничих. Всъщност първо взех 2 пакета, но след като пресметнах, че ще ми струват над 7 лв., върнах втория… Дано цената скоро стане разумна, защото много обичаме спанак у дома.
📌Може да ползвате и други части на пилето, като бутчетата и пържолите от тях за мен лично са най-подходящи.

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.🥰

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.