Десерти · Сладкиши · Чийз десерти

Сладкиш с тиква и извара

Сладкиш с тиква и извара от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
Днес ще ви представя един изключително вкусен сладкиш с тиква и извара. 😋🍰🥄🎃💯 Рецептата му научих от Мина и чудесния й блог „Без Рукола!“. Видеото, което е много полезно ще добавя в края на публикацията. ❤
Сладкишът е с кадифена текстура и разкошен вкус! Няма какво да се сбърка в направата му и определено заслужава да бъде опитан.😋😍🎃🥄👌
Пожелавам ви прекрасен ден и много топлина в сърцата!🥰🍁
За направата на десерта е нужно да разполагаме с пасатор, за да се получи гладка и нежна текстурата му. Предполагам и в блендер ще се получи.
За бялата смес са нужни:
🎃600 гр. извара /ползвах кашкавалена/
🎃140 гр. захар /3/4 ч.ч./
🎃2 яйца
🎃4 с.л. макови семена
За тиквената смес са нужни:
🎃600 гр. тиква /тегло след изпичането/
🎃2 яйца
🎃50 гр. захар /4 с.л. или според сладостта на тиквата/
За тиквената заливка:
🎃100 гр. тиква /изпечена/
🎃150 гр. заквасена сметана
🎃1 яйце
🎃130 гр. пудра захар /3/4 ч.ч./
Още: 🎃60 гр. натурално царевично нишесте /4 пълни с.л./
Мака накиснах в 100 мл. гореща вода и оставих за 30 минути. След това време го отцедих в ситна цедка и подсуших в домакинска хартия.
Тиквата изпекох с малко вода и оставих да се охлади добре. Приготвих си три купи.
В първата сложих продуктите за бялата смес, а именно изварата, захарта и яйцата. Пасирах до гладка смес и добавих мака. Разбърках с лъжица и оставих настрана.
Във втората купа сложих предвидената тиква за тиквената смес. Добавих яйцата и захарта и пасирах до гладка смес.
В третата по-малка купа сложих 100-те грама печена тиква, заквасената сметана, яйцето и пудрата захар и отново пасирах. Така заливката бе готова.
Дойде моментът на добавяне на нишестето. То се добавя в двете основни смеси, без заливката. Тъй като тиквена смес бе по-рядка от изварената, в нея добавих 2 и ½ с.л. от нишестето, а останалите 1 и ½ с.л. прибавих в изварената. Разбърках с кухненска бъркалка. Различните марки извара могат да бъдат с различна плътност, така че преценете колко нишесте е нужно, за да бъдат със сравнително еднаква текстура тиквената и изварената смеси.


Дъното на кръгла форма с махащ се ринг и диаметър 25 см. покрих с хартия за печене. Нея и стените намазах с малко олио и започнах подреждането на сладкиша. Не бързайте, защото в против случай може би няма да се получи желаната шарка. Първо сложих голяма лъжица от тиквената смес и върху нея лъжица от изварената. Така продължих, слагайки контрастна смес точно в центъра на предишната до изчерпване на двете смеси. При мен центърът започна леко да се измества на една страна, но това няма съществено значение. На края с леки поклащащи движения разпределих сместа равномерно във формата и сложих сладкиша да се пече в загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути или до видима готовност. Извадих и залях с тиквената заливка. Върнах във фурната и пекох още 15-20 минути, или до видима готовност. Не е нужни да се препича. Оставих сладкиша да изстине на стайна температура за през нощта, а след това прибрах в хладилника.
Сервирах охладен.
Да ви е сладко! 😋
📌Може и да сварите тиквата, но трябва да я отцедите перфектно от течността! Аз винаги предпочитам да я изпека.
📌Количеството печена тиква за рецептата получих от 1800 гр. сурова вече обелена тиква. 📌Чашата, която ползвам за мярка е с вместимост от 250 мл.

Видео източник: https://www.youtube.com/watch?v=d1JMdfq3oTM

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали. 🥰

5 коментара към “Сладкиш с тиква и извара

  1. Здравейте! Прекрасен десерт, който мисля да направя. Въпроса ми е:може ли извара та да се замени с маскарпоне?

    Харесвам

    1. Здравейте, Люси! 🙂 Радвам се, че десертът Ви харесва. Наистина се получи разкошен на вкус. Относно заместването на изварата с маскарпоне, когато не съм пробвала, не мога да кажа със сигурност какъв ще е резултатът. Изварата може да се замести с рикота, ако не сте в България. Предполагам ще се получи и с маскарпоне, но количеството не е малко и сладкишът доста ще се оскъпи. Ако това не е проблем, опитайте и ще се радвам да споделите! Благодаря Ви, с пожелание за прекрасна вечер! ❤

      Харесвам

  2. Здравейте! Направих сладкиша с тиква и извара. Всички останаха очаровани, а аз горда със себе си от резултата. Страхотна рецепта. Благодаря Ви!

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.