Десерти · Сладкиши

Бананов сладкиш с карамел

Бананов сладкиш с карамел от https://inthebeniskitchen.com/

В дъждовния съботен следобед оползотворих три започнали да презряват банана, като ги превърнах в този слънчев и много вкусен сладкиш. 👩‍🍳🍌🥥☔️😋🌞
С чаша ароматно капучино се получи истински разкош. ☕️🧁🤩
Приятели, пожелавам ви уютна вечер и добро настроение!🥰
Нужни са:
За тестото:
✅2 яйца
✅140 гр. брашно
✅110 гр. меко масло
✅150 гр. кафява захар
✅80 мл. прясно мляко
✅1 ч.л. ванилия
✅½ ч.л. бакпулвер
✅7 с.л. кокосови стърготини /пълни/
За карамелено-банановия слой:
✅3 големи банана
✅80 гр. кафява захар
✅80 гр. масло
Първо приготвих тестото. В касерола загрях млякото и захарта, само докато се разтопи.
В купа сложих пресятото с бакпулвера брашно и маслото. Разбърках ги с шпатула докато се получиха маслени трохи. Добавих ванилията и предварително разбърканите яйца, като разбърках сместа. Накрая прибавих кокосовите стърготини и млечно-захарната смес. Получава се средно гъсто тесто.
Фурната загрях на 170 градуса. Дъното и стените на тавичка с размер 29х22 см. покрих плътно с хартия за печене.
В касерола загрях маслото и захарта за карамела. Варих ги на средна степен на котлона за около 4-5 минути, или до гладка текстура. Бананите обелих и нарязах по дължина на парчета дебели около 2 см. Не успях да ги нарежа перфектно, тъй като се начупиха, но това не е проблем. Горещия карамел изсипах на дъното на тавата и веднага върху него разположих бананите, като ги подредих плътно. Отгоре разпределих тестото и сложих банановия сладкиш в загрятата фурна. Пекох около 30 минути или до суха клечка, прободена в средата на десерта.
Готовия сладкиш извадих от фурната и след точно 3 минути го обърнах. Върху тавата сложих голяма чиния за сервиране и с ловко движение обърнах сладкиша. Оставих го да се охлади напълно и сервирах парченца, гарнирани с бита млечна сметана. Ако имате, може да сервирате и със сладолед.
Да ви е сладко! 😋

Източник: https://art-senses.org/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB/

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

2 коментара към “Бананов сладкиш с карамел

  1. Банани и карамел са наистина добра комбинация, а сладкишът изглежда много вкусно. Поздрави, Бени!

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.