Десерти · Сладкиши

Толумбички

Толумбички от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
Днес големият ми син се прибира от морска ваканция и си поръча толумбички.
Може и да не е най-подходящия десерт за лятото, но му ги приготвих с голямо желание и обич, макар да не се получиха с идеална форма.👩‍🍳Определено са нужни усилия при разбъркването на тестото, но това трае кратко и резултатът си заслужава. Предполагам, с професионален шприц с по-голям звездовиден накрайник ще се получат с перфектна форма, но и така са много вкусни. Този, който използвах аз, ще видите в снимките.
Пожелавам ви прекрасен ден приятели, а аз ще довърша останалото меню за посрещането.🥰🌞🍀
Нужни са:
✔️400 мл. вода
✔️30 гр. разтопено масло /може и олио/
✔️щипка сол
✔️270 гр. брашно
✔️2 с.л. пшеничен грис
✔️3 големи яйца
✔️олио за пържене
За сиропа:
✔️2 и 1/3 ч.ч. захар /използвам чаша с вместимост от 250 мл./
✔️2 и ½ ч.ч. вода
✔️1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
✔️1 пак. ванилова захар
Първо приготвих сиропа, защото трябва да бъде изстинал. В малка тенджерка загрях водата и захарта. Щом завряха, добавих лимоновия сок и ванилията, варих не повече от 1 минута и оставих да се охлади напълно. Тенджерката трябва да е малка, за да може сиропът да има височина и по-лесно да се напояват толумбичките.
В друга тенджера сложих водата за тестото, добавих солта и течното масло. Щом течността завря, дръпнах от котлона и изсипах цялото брашно наведнъж. Върнах на котлона и започнах да бъркам енергично с дървена лъжица. Това изисква усилия. Не след дълго тестото започна да се отделя от стените на съда, което означава, че е готово. Веднага го прехвърлих в подходяща купа, за да се отнеме от топлината му и добавих гриса. Разбърках, докато бе поет от тестото. Когато то можеше да се пипне с пръст и да не пари твърде много, започнах да добавям яйцата едно по едно, като след всяко разбърквах до пълното му усвояване от тестото. Процесът е трудоемък откъм усилия, но не продължителен. Тестото се „лигави“ и цепи, но това да не ви притеснява. Накрая става гладко.
Идва ред на пърженето. Аз имам една много малка тенджерка, в която винаги пържа бухти, картофки и други, изискващи пържете тип „маслена баня“. Та в същата налях повече олио /поне два пръста/. Подготвих си шприца с голямата приставка /ще я покажа/.

Напълних го с тесто. Котлона загрях на 4 от 6 на моята печка и сложих тенджерката. Щом започна да се загрява, отстраних от котлона и шприцовах две толумбички, като за отрязването използвах ножичка. Върнах ги на котлона и пържих, докато добиха приятен захар от двете страни. Това отне около 3 минути на страна. Готовите толумбички веднага потопих в охладения сироп. Там престояваха около 6-7 минути, като ги обръщах, за да се напоят добре от всички страни. Прехвърлях ги в тавичка.
Докато тенджерката не бе на котлона шприцовах нови две толумби, върнах на котлона и продължих по същия начин. Не слагах повече от две, за да мога да контролирам процеса на пържене по-добре.
Накрая ми остана съвсем малко сироп, с който полях толумбичките. Оставих да се охладят в хладилника за поне 2-3 часа. Важно е да останат леко хрупкави отвън и мекички отвътре.
Колкото повече стоят, започват леко да развалят формата си, но пак са вкусни.
Да ви е сладко! 😋
Работих по рецепта, но промених пропорциите и продукти за сиропа, защото ми се стори, че захарта ще е твърде много.

Източник: https://tortichkablog.wordpress.com/2019/08/31/%D1%82%D1%83%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B8-tulumba/ Моля, не сравнявайте красивите толумбички от снимката с моите 😀

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

2 коментара към “Толумбички

  1. Здравейте!Реших да направя толумбички по ваша рецепта ,но може ли да ми кажете точното количество на захарта в милилитри ако ви е Удобно
    Мерси и приятен Ден!

    Харесвам

    1. Здравейте, Тони! 🙂 Предполагам сте имала предвид количеството в грамове, нали? В сиропа се слага 460 гр. захар. 🙂 Ще се радвам толумбичките да Ви харесат и благодаря за доверието! Светли празници Ви пожелавам! 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.