Десерти · Десерти в чаша

Сладко от боровинки

Сладко от боровинки от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🙋‍♀️
Както вчера споменах, приготвих сладко от горски боровинки и от малини. 👩‍🍳🍯🥄😋Честно казано за първи път приготвям сладко и съм много доволна и мотивирана от резултата. Държах да е и сочно, а не прекалено гъсто и за радост се получи именно такова. 👌🤩Разбира се, свежите боровинки и малини са важни за вкуса. Имах възможността да се сдобия с такива и сега палачинките, пържените филийки и панираните топени сиренца ще си имат перфектна компания.😋🥞🥄Приготвих сладко от малко количество боровинки, но получих два буркана-единия от 500 гр. и другия от 370 гр.
Прохладна и приятна петъчна вечер ви пожелавам!🥰🍸
Нужни са:
🥄600 гр. свежи горски боровинки
🥄500 гр. захар
🥄½ ч.л. лимонтозу
🥄200 мл. вода
Боровинките почистих от евентуалните листенца и измих много добре, използвайки гевгир. В дълбока и широка тенджера сложих водата и захарта, и когато завряха добавих боровинките. Намалих степента на котлона на 3 от 6 на моята печка и варих около 40 минути, като постоянно разбърквах. В началото на повърхността се появява пяна, която старателно отстранявах. Към 40-тата минута видимо сладкото се сгъсти и тествах за готовността му, като капнах малко от течността в порцеланова чиния и тъй като не се разля, а се задържа на място, разбрах, че е готово. Добавих лимонтозуто, разбърках и отстраних тенджерата от котлона.
Подготвих един буркан с вместимост от 500 гр. и един по-малък от 370 грама. Много е важно бурканите да са напълно сухи. Разпределих сладкото и веднага затворих с капачките. Оставих да се охлади на стайна температура. След отваряне го съхранявам в хладилник. Може би, ако се приготвя по-голямо количество, трябва да се стерилизира.
Паралелно със сладкото от боровинки, по същия начин и пропорции приготвих и малиново.
Да ви е сладко! 😋
Предполагам по този начин се приготвя и сладко от други плодове.

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали. 🥰

2 коментара към “Сладко от боровинки

  1. Днес направих сладкото от боровинки, получи се прекрасно по вашата рецепта. Адмирации.

    Харесвам

    1. Здравейте, Дими! Много се радвам, че Ви е харесало и благодаря за доверието. Аз ще направя още няколко бурканчета, докато има горски боровинки, че вкъщи много го харесаха. 🙂 Приятна вечер! ❤

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.