Месни ястия · Основни

Яхния с кюфтенца и грах

Яхния с кюфтенца и грах от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
За обяд днес приготвих обикновена, но много вкусна яхния с кюфтенца и грах. Когато сервирам такава гозба, накрая чиниите винаги са напълно празни.👩‍🍳🍲🍴😋🤩
Приятен следобед ви пожелавам! 🥰
Нужни са:
🍲500 гр. мляно месо смес
🍲1 ч.л. млян кимион
🍲Голяма щипка чубрица
🍲1 яйце
🍲3 средно големи глави лук /нарязани на полумесеци/
🍲1 голям морков /нарязан на шайби, а те на четвъртинки/
🍲2 с.л. нарязана на парченца червена чушка /имам замразена/
🍲2 големи скилидки чесън /нарязани на шайби/
🍲1 ч.л. чубрица
🍲1 ч.л. червен пипер
🍲400 гр. замразен грах /ползвам „Ардо“/
🍲½ връзка магданоз
🍲2 с.л. сух органичен бульон
🍲Сол на вкус /фино смляна морска/
🍲Олио и масло
🍲1 с.л натурално царевично нишесте
Мляното месо сложих в подходящ съд и добавих кимиона, чубрицата, малко сол и яйцето. Омесих и прибрах в хладилника. В касерола загрях 1 л. вода и добавих сухия бульон. Оставих да заври и отстраних от котлона.
В широка и дълбока тенджера загрях 3 с.л. олио и 1 с.л. масло. Добавих лука, моркова, чушката, ситно нарязаните дръжки на магданоза и леко посолих. Готвих, докато омекнаха и добиха апетитен загар. Тогава добавих чесъна, разбърках и след минута прибавих червения пипер и чубрицата. Залях с горещия бульон. На парче алуминиево фолио сложих брашно. От каймата оформих средно големи топчета, които овалях в брашното и разположих в тенджерата. Когато всички бяха готови, добавих граха и оставих ястието да се готви под капак на средна степен на котлона. На два-три пъти обърнах кюфтенцата и леко разбърках ястието. Тъй като ми се стори гъст соса, добавих още половин чаена чаша гореща вода. Когато грахът бе напълно сварен, добавих размитото в 4 с.л. студена вода нишесте. Готвих още 3-4 минути и окончателно отстраних от котлона. Листната част на магданоза нарязах на ситно и добавих в ястието.
Добър апетит! 😋
Когато ползвам суха чубрица, винаги внимателно отстранявам евентуалните твърди клечици в нея.

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.🥰

5 коментара към “Яхния с кюфтенца и грах

  1. Здравейте, отдавна се каня да направя тази апетитна рецепта, днес запретнах ръкави и съм на финалната права. Прави ми впечатление от снимките Ви, че сосчето е червено, добавяте ли домат? Моят сос е блед, за съжаление. Стриктно спазвам продукти и пропорциите от рецептата.

    Харесвам

    1. Здравейте, Вики! 🙂 Сосът се получи с червен нюанс от задушения морков, чушката и червения пипер. Не знам защо при вас е блед. Сухия бульон също повлиява леко на оцветяването, но не е водещ за това. Добре е, че спазвате с точност рецептата и предполагам, че на самия финал визията трябва да се получи като тази на снимката. 🙂 И други хора приготвиха рецептата и много я харесаха. Благодаря Ви за въпроса и споделеното. Приятна вечер Ви пожелавам и се надявам да Ви се услади! 🙂

      Харесвам

      1. Ще Ви споделя, когато я финализирам гозбата, мисля, че ще се услади на фамилията:-) Благодаря за бързия отговор и спокойна вечер!

        Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.