Десерти · Сладкиши · Торти · Чийз десерти

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки

Здравейте, приятели! 🙋‍♀️
За неделен десерт приготвих най-вкусната бисквитена торта!
👩‍🍳🍰🥄😋🤩💯 Наистина е такава, като рецептата е на великата кулинарка Пепа Стоева, за която й благодаря! ❤️ Не успях да я сервирам перфектно, защото лъжицата за сладолед ме предаде, но още днес ще си потърся нова, защото на тази торта този начин на оформление й отива най-много.🍰👌😋
В края на публикацията може да видите и оригиналната рецепта на Пепи от блога й „Храна за мойте канибали“.🤩
Пожелавам ви приятен неделен следобед и много сладки моменти!🥰🍰☕️
Нужни са:
🍰500 мл. прясно мляко
🍰1 пак. ванилов пудинг на „Д-р Йоткер“
🍰6 с.л. захар
🍰2 жълтъка
🍰3 с.л. масло
🍰400 гр. маскарпоне
🍰250 гр. заквасена сметана /ползвах на „Данон“/
🍰400 гр. обикновени бисквити /в оригиналната рецепта са 300 гр./
🍰200 мл. прясно мляко /за потапяне на бисквитите/
🍰1 малко бурканче сладко от боровинки /200 гр./
🍰2 ч.л. ром /може и без него/
От млякото за крема отделих 100 мл., а останалото сложих в касерола. Отделените 100 мл. сложих в купичка и смесих с пудинга и двата жълтъка. Разбърках с кухненска бъркалка до гладка смес. Млякото в касеролата загрях и добавих захарта. Когато завря, го отстраних от котлона и при непрекъснато разбъркване добавих сместа от купичката. Върнах на котлона, да заври и се сгъсти. След това окончателно го отстраних от котлона и добавих маслото. Оставих кремът да се охлади напълно, като често го разбърквах.
В дълбока купа смесих маскарпонето и заквасената сметана, като го разбърках внимателно с вилица /в никакъв случай с миксер/. Постепенно започнах да добавям от изстиналия ванилов крем, като разбърквах леко. Така кремът за бисквитената торта бе готов.
Сладкото сложих в купичка и разредих с рома и малко вода/2 ч.л./. Важно е да се получи текстурата на средно рядък сос. Ако приготвяте десерта за деца, спокойно може да пропуснете рома и да сложите само хладка вода.
На дъното на тава с размер 30х20 см. сложих тънък пласт от крема. Подредих плътен ред бисквити, потопени за кратко в хладкото мляко. Разпределих част от боровинковото сладко-сос. Сложих крем и загладих. Продължих с потопени в мляко бисквити, сос и крем, докато продуктите се изчерпаха, като завърших с пласт от крема. Прибрах тортата в хладилника за през нощта, или за поне 5-6 часа.
Сервирах я под формата на топки, които направих с помощта на лъжица за сладолед. Задължително преди всяка топла обливах лъжицата с хладка вода. Може да нарежете тортата и на парченца, като е важно ножът, с който режете, също да бъде облян с вода. Поръсих със смлени орехи и поднесох с неделно настроение.
Да ви е сладко! 😋

Източник: https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

4 коментара към “Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки

  1. Здравейте. Притесняват ме двата сурови жълтъка. Дали е достатъчна термичната им обработка?
    Много ми хареса рецептата, но само това ме притесни, тъй като съм бременна в момента.

    Харесвам

    1. Здравейте, Лора! 🙂 Както съм описала в рецептата, жълтъците се смесват с отделеното мляко и пудинга и се добавят в кипящото мляко в касеролата. Сместа трябва да заври и да се сгъсти, едва след което я отстраняваме от котлона. Така жълтъците преминават добра топлинна обработка. 🙂 Ще се радвам, ако приготвите тортата и Ви хареса. Бъдете здрава и благодаря за коментара! ❤

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.