Питки

Усукан тутманик

Усукан тутманик от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🙋‍♀️
Когато вали сняг и всичко навън е побеляло, винаги ми се иска да омеся и изпека нещо вкусно. ☃️🤩👩‍🍳♨️ Именно затова днес запретнах ръкави и приготвих този чудно мекичък и вкусен усукан тутманик по рецепта на Djenny Dzhildzhova, за която й благодаря! 💞Много е лесен за направа и със сигурност ще зарадвате семейството си. 😍😋 Забравих да го намажа с яйце и май прекалих със сиренето, та леко извираше, но не мисля, че това е оказало влияние за прекрасния му вкус.🤪🙃👌♨️
Уютен и приятен следобед ви пожелавам! 🥰
Нужни са:
✅500 гр. брашно и още малко за оформянето
✅1 ч.л. сол /фино смляна морска/
✅2 яйца
✅2 с.л. кисело мляко
✅2 с.л. олио
✅200 мл. прясно мляко
✅7 гр. суха мая
✅1 с.л. захар
✅100 гр. масло
✅Около 200 гр. сирене
✅Мак и сусам за поръсване
Брашното пресях и сложих в купа. Добавих солта, разбърках и направих кладенче. Млякото затоплих леко и го сложих в купичка. Добавих захарта, сухата мая и 1 ч.л. брашно /но не от това в купата, в което има сол/ Разбърках и оставих маята да се активира и сместа да шупне. В друга купичка разбърках яйцата, киселото мляко и олиото. Изсипах сместа в кладенчето и добавих шупналата мая. Замесих меко тесто и го прехвърлих върху леко набрашнения плот. Месих го за не повече от 1-2 минути, като само веднъж добавих малко брашно. Важно е тестото да остане меко, дори леко да лепне. На плота поръсих съвсем малко брашно и върху него сложих оформеното на топка тесто, след което го покрих с купата. Оставих го така за 15 минути. През това време в канче разтопих маслото и в купа натроших сиренето.

След 15 минути тестото се бе надигнало. Разрязах го на четири равни части. Всяка разточих с правоъгълна форма и прехвърлих малко по-нагоре на плота, за да мога да разточа удобно следващата. Намазах добре с масло и поръсих със сирене. Искам да уточня, че хич ме няма по прецизност на формите, но ми се струва, че не е фатално. 🙃 Разточих следващата кора и я поставих върху първата, като и нея намазах с масло и поръсих със сирене. Същата процедура направих и с третата кора, като четвъртата само поставих най-отгоре. Леко разточих и разрязах на пет ленти. Тава с диаметър 30 см. покрих с изрязано в кръгла форма парче хартия за печене. Намазах дъното и стените с масло. Всяка лента усуках и разположих в тавата, като започнах от центъра. Тавата покрих с парче фолио за свежо съхранение и оставих на топло да удвои обема си, което при мен отне 50 минути. Фурната загрях на 170 градуса. Намазах тутманика с останалото разтопено масло и го поръсих с мака и сусама. Тук е моментът да си призная, че забравих да го намажа с яй це, както бе посочено в рецептата, но и така се получи чудесно.

Сложих тутманика да се пече за около 40 минути, или до суха клечка прободена в центъра и видимо апетитен загар. В последните 10 минути пекох тутманика покрит с парче алуминиево фолио. Когато бе готов, го оставих да се охлади, разчупих и поднесох с айран.Много пухкаво и вкусно печиво се получи.
Добър апетит!😋

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

3 коментара към “Усукан тутманик

  1. Здравейте!
    Дали може да се приготви от предната вечер и сутрин само да се сложи да се изпече?

    Харесвам

    1. Здравейте, Елена! 🙂 Ако се остави за цяла нощ, тестото ще превтаса и няма са получи. По-скоро го изпечете вечерта и ако решите леко претоплете сутринта, като го намажете с малко масълце. 🙂 Може и без да е стоплен да се хапва и също ще е с чудесен вкус. 🙂

      Харесвам

      1. Много благодаря за отзива, Бени.
        Опасявах се, че на сутринта няма да е така пухкав и вкусен. А сутрин ще отнеме много време да го направя. Ще опитам с Вашето предложение за вечерта:)

        Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.