Месни ястия · Основни · коледа

Забулени пилешки бутчета в кисело зеле

Пилешки бутчета в кисело зеле от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🙋‍♀️
Днес приготвих чудна гозба, която родопската ми баба готвеше за празниците, а именно забулени пилешки бутчета в кисело зеле. 👩‍🍳🍗🍲👌😋 За добрия резултат трябва да разполагаме с големи листа кисело зеле и прясно, качествено пилешко. Винаги се доверявам на „Лудогорско пиле“, защото съм сигурна, че месото ще бъде много вкусно и ще запази обема си и след сготвяне. 🍗👌💯Приготвих ястието в любимия ми глинен съд, но може да го направите и в тава. 🍲👩‍🍳
Ще споделя с вас лесната и вкусна рецепта, и ще изиграя една игра на „Не се сърди човече“ с момчетата ми. 📝🎲🤪😍
Прекрасна вечер! 🥰🍷
Нужни са:
🎄6 цели пилешки бутчета /винаги ползвам „Лудогорско“/
🎄12 листа кисело зеле или в зависимост от големината
🎄8 големи ленти бекон /150 гр./
🎄1 ч.ч. ориз
🎄500 гр. гъби /печурки/
🎄Шепа сушени доматчета
🎄Олио и масло
🎄1 с.л. сух органичен бульон
🎄1 и 1/2ч.л. сух джоджен
🎄2 ч.л. червен пипер
🎄Млян бял пипер /или черен/
🎄Сол /фино смляна морска/
Пилешките бутчета измих добре и подсуших с домакинска хартия. Намазах ги с масло и поръсих със сол, бял и червен пипер. Оставих ги малко да си починат. През това време подготвих зелевите листа. Важно е да са големи, но ако не са може да се комбинират по два три за едно бутче.
Гъбите почистих от крайчето на пънчетата им, измих ги добре и подсуших. Нарязах ги на четвъртинки, за да се виждат в ястието. В тиган загрях 2 с.л. масло и малко олио и добавих гъбите, като леко ги посолих. Готвих ги, докато започнаха да остават на мазнина. Поръсих със сухия джоджен и добавих измития и отцеден ориз. Разбърках и готвих, докато се запържи добре. Това е важно, за да не се разкашка по време на печенето. След това поръсих с червения пипер, малко след което отстраних от котлона.
В касерола с 1 литър вряща вода сложих сухия бульон и щом завря, отстраних от котлона.
В един голям или два-три по-малки зелеви листа поставих едно пилешко бутче и го загърнах с лента бекон. Завих го добре и внимателно поставих на дъното на глинения съд, който леко бях намазала с олио. Завих и поставих, и второто бутче, след което върху тях сложих малко от сместа в тигана. Тъй като имаше и някои скъсани листа от киселото зеле, ги нарязах на дребно и също сложих около бутчетата. Завих още две бутчета и сложих върху първите две. Отново разпределих от ориза и гъбите и малко от нарязаното кисело зеле, и завърших с последните две увити в кисело зеле бутчета. Отгоре и отстрани разпределих останалата смес от тигана, останалото ситно нарязано киселото зеле и сухите доматчета. Покрих с две ленти бекон и полях ястието с горещия бульон и ½ ч.ч. от зелевия бульон. На няколко места сложих парченца масло и поръсих с още малко червен пипер.

Сложих съда в студена фурна и я включих на 200 градуса. Пекох около 2 часа, или докато месото се разкъсва при докосване без усилия.
Добър апетит! 😋
Следващия път ще приготвя гозбата в керамичната ми тава, като ще има само един ред и така всяко бутче ще запази по-добре формата си. Може да приготвите ястието и с друга разфасовка пилешко, примерно само горно или долно бутче, като така ще са нужни и по-малки листа кисело зеле.

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

2 коментара към “Забулени пилешки бутчета в кисело зеле

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.