Основни · Постни ястия

Яхния с нахут

Яхния с нахут от https://inthebeniskitchen.com/

За вечеря днес реших да приготвя нещо лесно и вкусно и тъй като имах една консерва с нахут, го превърнах в чудна гозба. 👩‍🍳🍲🍴В допълнение приготвих разкошни пърленки без мая, по рецепта на Деси от „Апетитни гозби, сладки и солени“. Уникално вкусни се получиха и ги препоръчвам горещо!!! 😋😍Рецептата им: https://bit.ly/3cJi5MT
Спокойна и приятна вечер ви пожелавам, приятели! 🥰🍸
За 3 малки порции са нужни:
1 консерва от 400 гр. нахут
1 средно голяма глава лук /нарязана на дребно/
1 средно голям морков /настърган на едро/
3 домата от консерва /нарязани на много дребно/
½ ч.л. млян кимион
½ ч.л. червен пипер
на върха на лъжичката канела
1/3 връзка магданоз /с дръжките/
½ с.л. сух органичен бульон
сол на вкус
1/3 ч.л. захар
олио
В касерола загрях 500 мл. вода и добавих сухия бульон. Щом завря, готвих не повече от минута и отстраних от котлона. Ако не разполагате с бульон и с гореща вода ще се получи ястието.
В дълбокия ми тиган с керамично покритие тип уок загрях олио и задуших лука, моркова и ситно нарязаните дръжки на магданоза, като леко посолих. Щом омекнаха и морковът си пусна красивия цвят, добавих кимиона, канелата и червения пипер. Разбърках и веднага прибавих доматите, нахута и захарта, която да неутрализира киселинността им. След по-малко от минута налях горещия бульон и готвих на 5 степен от 6 но маята печка. Нужни бяха около 35 минути сосът да се редуцира и ястието да бъде готово.
Готовата гозба поръсих със ситно нарязаната листна част на магданоза и сервирах топло, с вкусните пърленки, за които ще ви разкажа сега.
Да ви е сладко! 😋

Ако желаете, може да ме подкрепите тук: https://www.patreon.com/user?u=32420605

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

7 коментара към “Яхния с нахут

  1. Здравейте, Бени 🙂
    Голям фен съм на вашите рецепти! Искам да попитам какво представлява сухия, органичен бульон и от къде го купувате. Ако може снимка или линк.
    Благодаря ви предварително. Хубав ден и още много кулинарни вдъхновения!

    Харесвам

    1. Здравейте, Ваня! Много Ви благодаря за милите думи! ❤ Сухият бульон е два вида-зеленчуков и пилешки. И двата са без палмово масло, мая и изчистени от нежелани съставки. Като цени са около 6 лв. Купувам ги от магазин "Хит" в Младост 2, но и в "Била" съм ги виждала, на био щанда. Ще приложа линкове и на двата бульона, за да видите как изглеждат, не че съм ги купила от тези сайтове. Надявам се да съм била полезна и отново благодаря за доверието! ❤ https://www.alnatura.de/de-de/alnatura-produkte/produktsuche/bio-gemuesebouillon-nachfuellpack-hefefrei-290g и https://www.houra.fr/alnatura-bouillon-de-poule-bio-140g/1400287/

      Харесвам

      1. Много благодаря за изчерпателния отговор. Ползвала съм други продукти на тази марка, но незнаех, че имат и бульони. Както се казва и днешния ден не е загубен ☺!

        Liked by 1 person

  2. Бени,уникално вкусно ястие. Започнах го с предубеждения,заради нахута. Винаги ми е безвкусен. Но това ястие…нямам думи. Т.к. в последния момент реших да го правя и нямах време да меся питките,направих и баницата на тиган. Получи се страхотен неделен обяд. Благодаря за пореден път за вкусните рецепти!!!!!

    Liked by 1 person

    1. Анелина, много се зарадвах, когато прочетох добрия Ви отзив за нахутената яхния! На пръв поглед наистина не вдъхва много доверие, може би защото нахута не ни е между най-често използваните в кухнята. Но тъй като синовете ми от известно време ме молят да не готвя месо /без да са залитнали към крайности/ и експериментирам. Всъщност нахута има много хранителна стойност и вече често го приготвям, като за тях е тази яхния, а за мен любимия ми хумус. Още веднъж Ви благодаря за споделения отзив, с пожелания за щастлива неделя! ❤
      Може да погледнете и тази рецепта с нахут и пиле, която също е много вкусна 🙂 https://bit.ly/31DUutU

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.