Месни ястия · Основни

Мусака

Мусака от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте във вторник, приятели! 🤗Тези дни една дама ме помоли да представя как аз приготвям мусака. 👩‍🍳🥔🥕🥘Това ястие всеки готви и е класика в кухнята. И все пак, за да изпълня обещанието си, рано сутринта напълних една тава с вкусната гозба, за радост на момчетата вкъщи.😋🍴
Пожелавам ви ползотворен ден с много усмивки! 🥰🌞
Нужни са:
1200 гр. картофи
700 гр. мляно месо
1 глава лук /нарязана на дребно/
½ червена чушка /нарязана на малки парченца/
2 моркова /настъргани на едро/
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1 с.л. доматено пюре
½ връзка магданоз
олио
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
1 с.л. органичен сух бульон
За заливката: 300 гр. кисело мляко, 2 яйца, 1 с.л. брашно /пълна/, сол на вкус
В голям тиган загрях олио и запържих лука, моркова и чушката, като посолих. Когато видимо зеленчуците омекнаха и морковът си пусна красивия цвят, добавих каймата. Готвих, докато замириса на вкусно и остана на мазнина, след което добавих чубрицата, доматеното пюре и ситно нарязаните дръжки на магданоза. След около 5-7 минути, добавих червения пипер, разбърках добре и отстраних от котлона. На финал прибавих ситно нарязаната листна част на магданоза и разбърках.
Загрях 500 мл. вода и в нея разтворих сухия бульон.
Обелените и измити картофи нарязах на малки кубчета с почти еднакъв размер. Сложих ги в тавата. Добавих каймата и разбърках. Налях от бульона, малко под нивото на продуктите и сложих ястието да се пече в загрята на 180 гр. фурна. Когато течността се изпари и ястието остана на мазнина, приготвих заливката. В купичка разбърках млякото, яйцата, брашното и малко сол. С тази смес равномерно залях мусаката и допекох на по-високо ниво на фурната до апетитен цвят. Изчаках леко да се охлади и отрязах първото парче. Когато ястието постои, се отрязва и по-хубаво парче.
Да ви е сладко! 😋

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

7 коментара към “Мусака

  1. Чудесна мусака, но аз лично всичко това го правя в сурово състояние на абсолютно всичко. Става невероятна. Пестиш време и здравословна/няма пържене/ Моля, пробвайте. Не слагам никакви бульончета. Понякога сменям картофа с тиквички. О,о става голяма вкусотия!!

    Харесвам

    1. Благодаря за споделената идея, Симеонка! 🙂 Като я слагате сурова, как каймата не става на големи парчета? Като я пържа, добива зърнеста структура. Благодаря ви! 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.