Основни · Супи

Гъбена чорба

В неделя менюто е разтоварващо и скромно, тъй като се отдадох на почивка на открито. 🌞🏞Сготвих чудна гъбена чорба, която се хареса на всички. 🍄👩‍🍳😋Ако се приготви с различни горски гъби ще бъде още по-вкусна, но разполагах с два вида печурки, като и така вкусът беше повече от прекрасен. Някак като в приказка се чувствам когато споменавам гозбите „гъбена каша“ и „гъбена чорба“. Като малка четях много руски народни приказки и там това беше съществена част от менюто на горските обитатели. 📖🐻🐰
И така ще ви разкажа как я приготвих и ще ви пожелая релаксираща и приятна неделна вечер!🥰🥂
Нужни са:
500 гр. гъби /използвах кралски и бели печурки//измити и нарязани на средно дебели шайби/
1 морков /настърган на едро/
1 малка глава лук /нарязана на дребно/
2 с.л. настърган корен целина
50 гр. масло
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 каф.ч. ориз /чашата е с вместимост от 100 мл./
1 ч.л. червен пипер /равна/
1/3 ч.л. суха мащерка
1/3 връзка пресен копър
150 мл. течна млечна сметана за готвене
В дълбока тенджера загрях маслото и олиото, и добавих лука, моркова и целината. Посолих и готвих докато морковът пусна красивия си цвят. Добавих нарязаните гъби, посолих още малко и готвих докато се изпари течността им. Тогава добавих брашното и разбърках, докато леко се препече. Прибавих червения пипер и мащерката, разбърках за кратко и налях около 3 литра вряща вода. Посолих и щом супата завря, добавих измития ориз. Готвих под капак на 3 степен от 6 на моята печка до омекване на ориза или около 25 минути. Тук е моментът да опитате на вкус и добавите още сол. С нея не бива да се прекалява, но и безсолно ястие вкъщи не обичаме. Готовата супа отстраних от котлона, добавих към нея ситно нарязания копър и течната сметана. Разбърках и сервирах. Течната сметана замества друг тип застройка и не само, че е лесна за прилагане, а придава на супите един много фин и кадифен вкус.
Да ви е сладко! 😋

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/  и страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ . Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали. 

4 коментара към “Гъбена чорба

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.