Десерти · Сладолед · Торти

Сладоледена торта „Албена“

Сладоледена торта от https://inthebeniskitchen.com/

Настъпващото лято ме вдъхнови да приготвя тази вкусна и свежа сладоледена торта. Ще я нарека „Албена“, тъй като изцяло я сътворих по свой вкус. 🥰🍰🍒Рецептата не е сложна и не отнема много време, а с резултата ще зарадвате любимите си хора.
Пожелавам ви прекрасен летен ден, приятели! 🌞😍🍒
За форма с падащ ринг и диаметър 26 см. са нужни:
1 л. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
600 гр. сладко кондензирано мляко /тип „Сгущенка“/
около 150 гр. череши
100 гр. натурален шоколад
тъмен ром
За блата:

3 яйца
3 с.л. захар /пълни/
3 с.л. топла вода
2 с.л. какао /натурално/
4 с.л. брашно /пълни/
2 ч.л. бакпулвер /равни/
1 ч.л. ванилия
Първо приготвих блатовете. Разделих белтъците от жълтъците. Разбих белтъците на пухкав сняг. В друг съд разбих жълтъците със захарта и ванилията. Когато сместа побеля, добавих топлата вода и какаото. Тази смес изсипах при белтъците и за кратко разбърках с миксер. Фурната загрях на 170 градуса. Брашното пресях с бакпулвера и постепенно го добавих към сместа, като вече разбърквах с шпатула, стараейки се да запазя въздушността и. Покрих формата с хартия за печене, сложих и стегнах ринга и изрязах излишната хартия отвън. Леко намазах с масло дъното и стените. Изсипах половината смес и загладих равномерно. Тънък се получава слоя, но не целим дебел блат, а и леко се надига при печенето. Сложих в затоплената фурна и пекох около 8-10 минути или до суха клечка, без да го препичаме. Оставих да охлади върху метална решетка заедно с хартията и по същия начин изпекох и втория блат.
Докато блатовете изстиваха приготвих сместа за сладоледа. В наистина дълбока купа изсипах течната сметана, която трябва да е много добре охладена. Започнах да разбивам с миксер на най-висока степен до сгъстяването и. При мен това отне около 7-8 минути. Когато това се случи добавих кондензираното мляко и разбърках още малко до поемането му от сместа. Отделих 1 купичка от сместа и прибрах в хладилната камера да се изстуди. Черешите почистих от костилките и нарязах на едри парчета. Сложих ги в купичка и полях с 1 с.л. ром. На водна баня разтопих натуралния шоколад и леко охладен го добавих към сместа, която прибрах във фризера. Идеята на тази процедура е да се получат шоколадови капки от срещата на студено и топло.
Формата, в която пекох блатовете покрих с хартия за печене. И дъното и стените. Поставих първия блат. Покапах на няколко места с ром. Нанесох от бялата сладоледена смес. Подредих черешите и сложих още малко бяла смес. Покрих с втория блат, който също накапах леко с ром. Разпределих шоколадовата смес от купичката и върху нея останалата бяла смес. Загладих и прибрах в хладилната камера или фризера до сутринта.

Преди сервиране махнах хартията и прехвърлих върху чиния за сервиране. Декорирах с малини и шоколадов сос приготвен от 40 гр. разтопен на водна баня натурален шоколад, смесен с 3 с.л. сладко кондензирано мляко. Разбира се може да украсите по ваш вкус и фантазия!
Парчетата отрязах с остър нож, нагрят под течаща гореща вода.
Да ви е сладко! 😋

Ако желаете, може да ме подкрепите тук: https://www.patreon.com/user?u=32420605

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ , страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/ или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/ Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.